Academiehuis Grote Kerk

Academiehuis Grote Kerk Zwolle zit middenin de grootste restauratie sinds meer dan 120 jaar. De organisatie wil graag omwonenden en ondernemers betrekken bij dit proces en jonge Zwolse kunstenaars een plek geven in de stad. Daarom creëren we samen een impactvol kunstwerk op de houten plint op het Grote Kerkplein.

De komende anderhalf tot twee jaar staat Academiehuis Grote Kerk in Zwolle in de steigers. Het rijksmonument kan dankzij een miljoenensubsidie grondig worden gerestaureerd. "Een enorme kans’’, zegt voorzitter Janco Cnossen. "De laatste restauratie dateert van 1880 en het is echt hard nodig.’’ Onder andere de vloer en enkele interieurdelen worden gerestaureerd. "Het stucwerk is erg gevlekt en in de gewelven zitten behoorlijk veel scheuren. Dat moet hersteld worden, we moeten dus heel lang steigers in de kerk hebben.’’ Ook aan de buitenkant van het gebouw worden werkzaamheden verricht, waarvoor houten panelen zijn geplaatst. Een mooie basis voor een nieuwe Trotse Muur.

55 meter openbare kunst
De ondergrond voor deze Trotse Muur is dus geen traditionele bakstenen muur, maar ruim 55 meter aan houten panelen die gedurende de verbouwing het Grote Kerkplein zullen verreiken. Tegenwoordig dient het Academiehuis als centrum voor culturele en educatieve programma's. Jaarlijks trekken er ruim 150.000 bezoekers naar de kerk. De verbouwing heeft veel impact op zowel de organisatie als de omwonenden. Het Academiehuis wil graag dat mensen die langslopen nog steeds naar iets moois kunnen kijken, in plaats van naar de houten panelen. Daarom zochten ze de samenwerking met Trotse Muren. Een kans om de omgeving bij de restauratie te betrekken en jonge kunstenaars een podium te geven.

Van bouwval naar kunstwerk
Melanie, een van de kunstenaars die heeft meegewerkt aan de muurschildering, vertelt: “Het idee is in de stad geboren. Het ontstond toen we naar het plein toe gingen en de stad van boven bekeken.” Op de muurschildering kijk je als bezoeker over de Zwolse daken heen, vanuit het perspectief van de stadsduiven. "Door de ogen van de stadsduif zweef je boven de stad. Je ziet grote en kleine schoonheden die Zwolle typeren, denk aan mensen die uit het raam hangen en de Aartsengel Michaël. Waar de muur zelf iets verhult laat de schildering iets nieuws zien. Het zachte, warme kleurenpalet benadrukt de gezelligheid en mooie sfeer van Zwolle, zonder hierover schreeuwerig te zijn”.

De kunstenaars 


Voor deze muur heeft het Academiehuis aan Stichting Trotse Muren gevraagd om jonge Zwolse talenten te selecteren. Wij hebben vier zeer talentvolle illustratoren, allen afgestudeerd aan ArtEZ en inmiddels enige jaren werkzaam als illustrator, gevraagd om de houten panelen te laten leven in de stad. Zwolle is de enige stad met een opleiding tot striptekenaar aan de Kunstacademie, dit maakt Zwolle de bakermat van de nieuwe generatie striptekenaars. Voorbijgangers konden de afgelopen weken het kunstwerk met eigen ogen tot stand zien komen. “Iets wat je niet vaak ziet”, aldus een van de kunstenaars Niek van Ooijen. “Dat maakte het ook zo’n toffe ervaring, veel mensen kwamen even kijken omdat ze het interessant vonden om ons aan het werk te zien”. Lees hier meer over Melanie, Wommol, Vince & Niek.



Meer Trotse Muren op komst
De muurschildering bij het Academiehuis is de tweede in een reeks van muurschilderingen die stichting Trotse Muren in de stad gaat realiseren. Eerder was al een groot kunstwerk bij de Creatieve Coöperatie te bewonderen en binnenkort wordt alweer met de derde Trotse Muur gestart aan de Goudsteeg in samenwerking met ANNO. “Street art doet iets met de stad. Het is totaal iets anders dan graffiti, dit zijn échte schilderingen gemaakt door professionele kunstenaars. Bovendien kent Zwolle nog weinig street art. Daar wilden wij verandering in brengen”, vertelt Katja Scholing, één van de dames achter Trotse Muren. "We hebben subsidie van de gemeente Zwolle om een aantal trotse muren in de stad te realiseren", zegt Scholing. "Bij deze muur rond het Academiehuis de Grote Kerk heeft ook Het ZwolleFonds een bijdrage gegeven. Ondernemers vinden het belangrijk dat naast de Diezerstraat en de Melkmarkt ook andere plekken van Zwolle er mooi uitzien. Vandaar dat ze met deze muurschildering ook het museumkwartier wat meer in de picture willen zetten."