De Goudsteeg

Een wereldberoemde Zwollenaar wiens boek al eeuwen in alle talen verschijnt. Dit jaar is het 550 jaar geleden dat Thomas a Kempis is overleden. Hét moment om hem in samenwerking met ANNO, museum in de maak, te eren met een muurschildering in onze stad!

Foto's door Peter Denekamp

 In Zwolle komt de naam Thomas a Kempis veel voor, maar wie was hij eigenlijk? Dit jaar, op 25 juli 2021, is het 550 jaar geleden dat deze bekende Zwollenaar overleed. Dat moment wil ANNO - museum in de maak - niet voorbij laten gaan. Daarom zochten ze contact met Trotse Muren om een muurschildering te realiseren om Thomas a Kempis te eren.

Ontdekkingstocht door de stad
ANNO daagt Zwollenaren uit om deze zomer op ontdekkingstocht door de stad te gaan en er zo achter te komen wie Thomas nu precies was. Om je hierbij te helpen zijn er een vlogserie en een audiotour ontwikkeld, waarbij je meegenomen wordt langs verschillende plekken die zijn verbonden aan Thomas. Tijdens deze tour kom je in ieder geval langs deze Trotse Muur die speciaal voor dit jubileum is gerealiseerd! Op 25 juli wordt de Trotse Muur op feestelijke wijze geopend en gaat de website wieisthomas.nl live met meer informatie over de audiotour.

Influencer van toen en nu
Wist je dat Thomas in zijn tijd een behoorlijke influencer was? Zijn wijze spreuken maken vandaag de dag nog steeds veel impact en het meest bekende boekwerk dat aan Thomas wordt toegeschreven, is Imitiatione Christi, ook wel bekend als De navolging van Christus. Dit boek staat bekend als een van de meest vertaalde en meest gedrukte boeken ter wereld. Het gaat dan ook al eeuwen de wereld over en daardoor kunnen we Thomas een oprechte influencer noemen van toen en nu!

De kunstenaar
Deze Trotse Muur is gemaakt door de getalenteerde Donovan Spaanstra. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, maar oorspronkelijk komt deze kunstenaar uit Zwolle. Zijn bekendste werk is een portret van Theo van Gogh dat hij vlak na diens dood maakte in de Warmoesstraat. In de media wordt hij ook wel Rembrandt met een spuitbus genoemd! Voor Trotse Muren ging hij graag weer aan de slag met een portret, dit keer van Thomas a Kempis.

Onze sponsoren
Deze Trotse Muur is medegefinancierd door het INTERREG-programma Deutschland-Nederland en mogelijk gemaakt door de volgende sponsoren: