Creatieve Coöperatie

Bij de Creatieve Coöperatie werken culturele en creatief ondernemers, kunstenaars en studenten. Het is een ruimte waar ondernemerschap wordt gestimuleerd, kennis wordt gedeeld en waar innovatieve producten en diensten worden ontwikkeld. Makers, denkers, doeners en bouwers: de ondernemers zijn niet onder één noemer te vangen. Wel zijn ze stuk voor stuk creatief en staan ze open voor samenwerking en het delen van kennis. Met elkaar, met studenten en met andere ondernemers.

Op het terrein van de CC aan de Grote Voort zijn grote plannen voor de toekomst als creatieve broedplaats, ruimte voor evenementen en een hotspot voor Zwolse makers. Een muurschildering van Trotse Muren is een perfecte achtergrond voor deze ambitieuze toekomstplannen.

Het verhaal achter de muurschildering
Tijdens een brainstormsessie is er samen met de ondernemers van de Creatieve Coöperatie gesproken over de beleving van de ondernemers en hun trots voor deze locatie. Met deze input zijn onze kunstenaars aan het werk gegaan en is deze prachtige muur ontstaan. Waar de boot een uitbeelding is van het collectief drijvende houden van een operatie, staat de wolf, losgebroken van zijn ketens, voor de individuele krachten van de kwaliteiten van het collectief.

De twee uitingen zijn in karakter verschillend, organisch en industrieel, statisch en beweeglijk, maar vertegenwoordigen hetzelfde idee van eenheid en verbinding. De boot is het gemeenschappelijke bouwwerk. Het project. De Coöperatie. De wolf jaagt op het idee waarmee dit project wordt gerealiseerd.

Het geheel is als een tableau verbonden door het decor van felgekleurde vormen en zware kettingen. De kettingen hebben een veelheid aan verwijzingen. Het verankert de boot en tegelijk symboliseert het het losbreken van De Norm.

Van een witte muur naar een inspirerend beeld
Benieuwd hoe deze muur tot stand is gekomen? Bekijk hieronder de timelapse van begin tot eind!


De Kunstenaars
De eer voor de eerste Trotse Muur ging naar kunstenaars Roy Schreuder en Joram Roukes. Roy Schreuder houdt zich sinds 2007 bezig met street-art en schilderingen in de openbare ruimte. In 2012 begon hij als zelfstandig kunstenaar en ging aan de slag met veel uiteenlopende projecten. "Voor mij is het belangrijk dat een schildering een duidelijk toevoeging biedt aan een omgeving en dat de omgeving op haar beurt ook een bijdrage levert aan het werk. Er moet een zekere balans zijn tussen het werk en de omgeving waarin deze staat." Joram Roukes, geboren in 1983 in het kleine stadje Lelystad, behaalde zijn BFA in de beeldende kunst aan de Academie van Beeldende Kunsten Minerva in Groningen in 2006. Zijn werk bestaat uit duistere, maar ook humoristische stukken over onderwerpen die variëren van populaire cultuur, mondiale aangelegenheden en persoonlijke ervaringen. Lees hier meer over de kunstenaars.