Kunstenaars

Om de Trotse Muren te realiseren en te voorzien van hoogwaardige Street art werken we samen met diverse (inter)nationale kunstenaars.

Roy Schreuder - Creatieve Coöperatie
Roy Schreuder houdt zich sinds 2007 bezig met street-art en schilderingen in de openbare ruimte. In 2012 begon hij als zelfstandig kunstenaar en ging aan de slag met veel uiteenlopende projecten. De eerste jaren als zelfstandig kunstenaar woonde hij vooral in het buitenland en was hij veel aan het reizen, een periode waarin hij zijn eigen stijl en techniek kon ontwikkelen. Naast zijn eigen werk, werkt hij veel in opdracht van gemeenten, bedrijven, wijkpanels en stichtingen om samen tot de realisatie van zowel grote als kleine projecten te komen. "Voor mij is het belangrijk dat een schildering een duidelijk toevoeging biedt aan een omgeving en dat de omgeving op haar beurt ook een bijdrage levert aan het werk. Er moet een zekere balans zijn tussen het werk en de omgeving waarin deze staat. In veel gevallen zie ik mijzelf vooral als vormgever binnen de openbare ruimte en ik benader mijn projecten ook op deze manier. Mijn werk laat zich vooral kenmerken door de grafische/ illustratieve benadering. Het is voor mij van belang dat een schildering een duidelijk beeld vormt en impact heeft. Vaak worden de schilderingen in het voorbijgaan bekeken, dus er moet binnen korte tijd een duidelijk beeld blijven hangen." Samen met Joram Roukes werkte Roy aan de Trotse Muur bij de Creatieve Coöperatie.

Joram Roukes - Creatieve Coöperatie
Joram Roukes, geboren in 1983 in het kleine stadje Lelystad, behaalde zijn BFA in de beeldende kunst aan de Academie van Beeldende Kunsten Minerva in Groningen in 2006. In 2008 ontving Roukes een stipendium van het Fonds BKVB van de National Arts Foundation, dat momenteel bekend is als Mondriaanfonds, waarmee hij een kunstenaarsresidentie opzette in Brooklyn, NYC. Het werk van Joram Roukes is een duister, humoristisch stuk over onderwerpen die variëren van populaire cultuur, mondiale aangelegenheden en persoonlijke ervaringen. Het creëren van nevenschikking van beelden om abstracte verhalen en figuren te creëren die introspectie en contemplatie oproepen. Samen met Roy Schreuder werkte Joram aan de Trotse Muur bij de Creatieve Coöperatie.

Kunstenaars Academiehuis
Voor de Trotse Muur bij het Academiehuis zijn 4 zeer talentvolle jonge illustratoren, allen afgestudeerd aan ArtEZ, aan de slag gegaan met de houten panelen die tijdens de langdurige verbouwing rondom het gebouw staan. Zwolle is de enige stad met een opleiding tot striptekenaar aan de Kunstacademie, dit maakt onze stad de bakermat van de nieuwe generatie striptekenaars.

Melanie Kranenburg - Academiehuis
Melanie Kranenburg is illustrator en striptekenaar. Melanie woont en werkt in Zwolle en tekent al van jongs af aan. In 2009 won ze het NK Striptekenen en in 2015 besloot ze de opleiding Comic Design te volgen aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten. In 2019 behaalde ze haar bachelor met een bijzonder afstudeerproject samen met één van de andere kunstenaars, Niek van Ooijen. Samen maakten zij een graphic novel genaamd Naasten over palliatieve zorg, dat even later ook werd uitgegeven bij Vlaamse uitgeverij Oogachtend. Klik hier voor meer info over Melanie.

Vince - Academiehuis
Vince is een 25-jarige kunstenaar uit Zwolle. Door middel van zijn werk probeert hij bij te dragen aan de wereld om hem heen. Een schildering op de muur, illustraties op kleding en in de toekomst misschien wel op de huid. Als hij visueel iets kan toevoegen, dan gaat hij ermee bezig. Als kunstenaar hoopt hij zijn vaardigheden zo breed mogelijk te kunnen toepassen. Deze manier van werken houdt hem niet alleen geïnspireerd, maar ook gemotiveerd voor elke nieuwe uitdaging. Klik hier voor Vince zijn werk.

Walter - Academiehuis
Walter staat ook wel bekend als Wommol. Een tekenaar uit Zwolle die zich het meest focust op strips en illustraties, in welke vorm dan ook. Zijn werk is vaak absurd in verhaal maar simpel in vorm. In 2020 is hij afgestudeerd op de kunstacademie met zijn eindwerk Bloef. Een stripboek van 24 pagina's dat gaat over iemand die besluit zijn eigen leven omver te gooien om het vervolgens weer op te pakken als een hond in het bos. Klik hier om meer over Wommol te lezen.

Niek van Ooijen - Academiehuis
Last but not least, Niek van Ooijen. Hij is al zijn hele leven geobsedeerd met tekenen en verhalen verzinnen. In 2019 studeerde hij af als striptekenaar aan de kunstacademie in Zwolle, met de graphic novel die hij samen met Melanie schreef. Hij werkt inmiddels als zelfstandig striptekenaar, illustrator en creatief ondernemer op regelmatige basis samen met andere creatievelingen en kunstenaars en culturele instanties. Klik hier voor meer info over Niek.

Donovan Spaanstra - Goudsteeg
Een meester in portretten: Donovan Spaanstra. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam, maar oorspronkelijk komt deze kunstenaar uit Zwolle. Zijn bekendste werk is een portret van Theo van Gogh dat hij vlak na diens dood maakte in de Warmoesstraat. In de media wordt hij ook wel Rembrandt met een spuitbus genoemd! Zijn portfolio laat zien hoe veelzijdig en creatief hij is als kunstenaar. Voor Trotse Muren ging hij graag weer aan de slag met een portret, dit keer van Thomas a Kempis. Lees hier meer over deze Trotse Muur aan de Goudsteeg. 

Niels van Swaemen & Kasper van Leek - Poppodium Hedon
Niels van Swaemen en Kaspar van Leek vormen samen het kunstenaarsduo Studio Giftig. De mannen zijn te herkennen aan hun eigen beeldtaal en de enorm hoge kwaliteit van hun schilderingen. In 2021 startten ze een nieuw concept: Music & Murals. Een serie muurschilderingen in samenwerking met de grootste Nederlandse muzikanten, waarbij de muurschilderingen zijn gebaseerd op songteksten. Na Nieuwegein en Goes besloten ze naar Zwolle te komen en in samenwerking met Trotse Muren en muzikanten Typhoon en Sticks een muurschildering op Poppodium Hedon te maken.

Lonneke van Zutphen - Stadkamer
Een kunstenares met een missie: Lonneke van Zutphen. Geen onbekende, want Lonneke is één van de initiatiefneemsters van Trotse Muren. Deze Zwolse kunstenares maakt al meer dan 15 jaar muurschilderingen door het hele land. Eén van de redenen dat ze Trotse Muren is gestart, is dat ze ook in Zwolle meer kunst op straat wilde zien. Met Trotse Muren biedt ze allerlei kunstenaars een kans om hun werk in Zwolle te tonen. Zelf wilde ze ook haar handen uit de mouwen steken en ging ze aan de slag met een muurschildering bij de Stadkamer. Dit is de eerste muurschildering in Nederland die gemaakt is met luchtzuiverende verf! Lees hier meer over Lonneke en haar bedrijf Studio Steengoed. 

Eelco van den Berg - ZWINC.!
Eelco van den Berg woont en werkt in Rotterdam. Hij is illustrator, schilder en graffiti-artiest. Eelco is geboren in Uden en is op de basisschool betoverd door hip-hop en graffiti. Zijn werk is vooral met de hand getekend en onderscheidt zich door zijn sterke gebruik van kleuren en lijnen, gecombineerd met zeer decoratieve elementen. Zijn kunst wordt gerepresenteerd op een breed scala van media, zoals boeken, t-shirts, skateboards, tv, platenhoezen, flyers, posters, stickers, surfplanken, tentoonstellingen, muren, agenda ‘s en tassen. Het werk van Eelco van den Berg is over de hele wereld te vinden en nu ook in Zwolle op de gevel van ZWINC.! 

Nina Valkhoff - James Last Flat
Nina Valkhoff is een gerenommeerde illustrator en muurschilder uit Rotterdam. Haar kunstwerken sieren niet alleen Nederland, maar ook landen als Zweden, Italië, België, Zwitserland, Argentinië, Portugal, Mexico, Frankrijk, Curaçao en Ierland. Wat haar kunst zo uniek maakt, is haar toewijding om muren te bedekken met levendige voorstellingen van planten en dieren, vooral met een focus op bedreigde diersoorten. Met deze aanpak hoopt ze niet alleen de schoonheid van deze dieren te benadrukken, maar ook mensen bewust te maken van hun bestaan en onze verantwoordelijkheid om ze te beschermen. Voor Trotse Muren plaatste zij haar prachtige werk op de James Last Flat. Met dit kunstwerk heeft ze niet alleen de wijk verfraaid, maar heeft ze ook een prachtige artistieke toevoeging gemaakt die de gemeenschap verenigt en inspireert! 

Peeta - Spoorzone
Manuel Di Rita, ook wel bekend als Peeta, is een graffiti-artiest uit Venetië. Hij is lid van verschillende kunstgroepen en heeft zijn werk over de hele wereld laten zien op festivals en exposities. Peeta houdt ervan om letters en vormen op een speciale manier te schilderen, zodat het lijkt alsof ze uit het oppervlak komen. Zijn kunstwerken met geometrische vormen laten je anders naar bekende plekken kijken en brengen nieuwe ideeën naar voren. Zijn doel is om mensen te laten nadenken over hoe ze dingen zien en open te laten staan voor nieuwe perspectieven. Peeta gebruikt ook beeldhouwkunst om te begrijpen hoe licht en schaduw werken en om zijn kunstwerken een driedimensionaal gevoel te geven. In augustus 2023 start 2023 met zijn werk in de Spoorzone.