Spoorzone

De Italiaanse Kunstenaar Peeta liet zich inspireren door het netwerk van treinen voor zijn Trotse Muur bij de Spoortzone. De grafische print is een abstracte referentie naar het spoornetwerk: ingewikkeld, maar tegelijkertijd heel gestructureerd.

Aanleiding
Bij de Spoorzone- onderaan de toekomstige loopbrug - komt de negende Trotse Muur tot leven. Deze plek wordt momenteel vernieuwd. De reden achter deze vernieuwing is dat Zwolle zichzelf wil transformeren tot het meest groene station van Nederland in de komende jaren. Om deze droom werkelijkheid te maken, is er iets heel bijzonders bedacht: een lange loopbrug die wel 127 meter lang is vol natuur en bankjes. Om het gebied rondom het station een visuele impuls te geven zijn Trotse Muren en daarmee de Italiaanse kunstenaar Peeta ingeschakeld voor een enorm driedimensionaal kunstwerk dat de aankomenden 5 jaar te bewonderen is.

Foto door Petro SluiterDesign
De opvallende muurschildering die in de spoorzone is gerealiseerd, vormt een verbluffende samensmelting van abstracte kunst, straatkunst en optische illusie. In zijn werk dat doet denken aan M.C. Escher weet Peeta de vakverdeling en het reliëf van de muur op meesterlijke wijze te benutten. Hij werd geïnspireerd door het station en het daarbij behorende netwerk van treinen. 

Het eindresultaat is een visueel 3D-spektakel dat je meevoert in een wereld van illusie en creatieve verbeelding. De gelaagdheid van de muurschildering creëert een diepte die je uitnodigt om elke hoek en bocht van het ontwerp te verkennen. Het samenspel van kleur, vorm en compositie brengt de muur tot leven en transformeert het tot een intrigerend kunstwerk dat zowel de passerende treinreizigers en fietser als degenen die speciaal komen om het te bewonderen, zal betoveren. 

Foto door Petro Sluiter

In het nieuws:

RTV Oost: Klik!
RTV Focus: Klik!
Algemeen Dagblad: Klik!
Gemeente Zwolle: Klik!

Sponsoren
Trotse muur #9 is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Zwolle en diverse sponsoren, waaronder Wientjes en Pillows.