James Last Flat

Bewonder de indrukwekkende Trotse Muur die de gevel van de James Last Flat siert! Kunstenaar Nina Valkhoff liet zich inspireren door de lokale natuur, met als opvallend element de bevers die in het Zwarte Water leven. Het ontwerp weerspiegelt de verbondenheid tussen mens en natuur in de Zwolse wijk Holtenbroek.

Een bijzonder detail van het kunstwerk is het gedicht, geschreven door ex-stadsdichter Sarah Lucassen in samenwerking met buurtbewoners. Het gedicht straalt trots uit voor de wijk en roept op tot het koesteren van ieders eigenheid en elkaar met oog voor detail te zien.

Het project begon met levendige bijeenkomsten in de buurtkamer van de flat, waar buurtbewoners gezamenlijk schilderden, tekenden en spraken over hun wijk. De kunstuiting heeft een gevoel van samenhorigheid gecreëerd tussen mensen met diverse culturele achtergronden en ervaringen, waardoor de buurtbewoners zich nauw verbonden voelen met de muurschildering als een gezamenlijk bezit.

Dit muurschilderij is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een symbool van saamhorigheid en samenwerking tussen kunstenaar, buurtbewoners en natuurlijke elementen. Kom langs en laat je betoveren door deze prachtige combinatie van natuur en de gemeenschap op de James Last Flat!

Het ontwerp
In onderstaande video vertelt Nina hoe het ontwerp van de Trotse Muur tot stand is gekomen.

Gedicht 'Wijk'
Geïnspireerd door gesprekken met wijkbewoners schreef Sarah Lucassen het gedicht 'Wijk.' 


In de Stentor
Het muurschilderij is was onderwerp van een artikel in De Stentor, waarin de impact op de buurt wordt belicht. Het initiatief heeft opmerkelijke resultaten behaald door mensen op een bijzondere manier met elkaar in gesprek te brengen en de betrokkenheid in de buurt te vergroten.

Lees het artikel in De Stentor!

Timelapse
Bekijk de timelapse die buurtbewoner Wouter maakte van het proces: