In de steigers

Voor het einde van 2023 hopen we dat Zwolle twee nieuwe Trotse Muren heeft. De eerste nieuwe mural zal te vinden zijn aan de rand van Holtenbroek, de andere in de gloednieuwe Spoorzone.

Trotse muur #8: De James Last Flat
De James Last Flat in Holtenbroek staat op de lijst voor onderhoud. Trotse Muren ziet dit als kans om in samenwerking met Delta Wonen en kunstenares Nina Valkhoff een bijzondere muurschildering op de James Last flat te realiseren. De James Last Flat is gelegen in een groen gedeelte van Zwolle, aan het Zwarte water en grenzend aan het Westerveldse bos. Een geschikt gebied voor recreatie voor buurtbewoners, fietsers of wandelaars uit de omgeving. De prachtige natuur gelegen nabij de James Last Flat zorgt voor rust en ruimte.

Een van de buurtbewoners is initiatiefneemster van Poëziepad Holtenbroek, een werkgroep die onderdeel is van Stichting Wijkplatform Holtenbroek en zich inzet voor meer poëzie in de openbare ruimte van Holtenbroek. Hierbij is buurtparticipatie altijd een belangrijk aspect, want: taal verbindt, ook wanneer je elkaars taal niet spreekt. Het uitgangspunt is dat Poëziepad Holtenbroek een geschenk van de wijk aan de wijk is.

Om zowel het aanzicht van de James Last Flat als het Poëziepad een impuls te geven hebben Poëziepad Holtenbroek, Travers Welzijn en Trotse Muren de handen ineengeslagen. Hoe mooi zou het zijn als het beeld van de natuur, een verlengde van de omgeving, terug te zien is in een muurschildering? Ex-stadsdichter Sarah Lucassen, schrijft hiervoor de bijpassende poëzie met het thema 'Genieten van Water,' waarbij ze input van de bewoners van de James Last Flat gebruikt.

Trotse Muur #9: Passarelle
Het station en de aangrenzende omgeving worden momenteel vernieuwd, met als doel dat Zwolle binnen enkele jaren het groenste station van Nederland heeft. Met het ontwerp van de unieke loopbrug van 127 meter lang komt die ambitie weer een stap dichterbij. De nieuwe brug wordt namelijk heel duurzaam gebouwd. Er komt volop groen en er is zelfs plek voor water. In het ontwerp staat het gebruik en de beleving van Zwollenaren, bezoekers en reizigers voorop. De kracht zit in de ruimte óp de passerelle, als een ultieme straat van de stad. De negende Trotse Muur zal gerealiseerd worden door de uit Venetië afkomstige Peeta. Deze wordt geplaatst aan de voet van deze loopbrug, waar voorheen de fietsenkelder te vinden was.